Sveriges populäraste hundar

Välkommen till vår nya sida! Här tänkte vi skriva om allt som gäller hundar. Vi har tidigare drivit en kennel men nu går vi över till andra saker. Kursverksamhet och att ”bara” ta hand om de hundar vi har.

För att mjukstarta den här bloggen tänkte jag prata lite om De populäraste hundarna vi har i landet. Varje år kommer det en lista på sveriges populäraste hundraser. Det kommer också en lista över de populäraste hundnamnen enligt de registreringar som hundägare gjort över sina hundar. Så här ser de senaste listorna ut:

1) Labrador retriever  2 520

2) Golden retriever    1 899

3) Jämthund              1713

4) Tysk schäferhund     1 694

5) Chihuahua, långhårig   1139

Siffrorna är baserade på nyregistreringar.

När det gäller namnen så har inte mycket förändrats sedan förra året. Molly och Bella toppar fortfarande:

1) Molly

2) Bella

3) Ludde

4) Charlie

5) Wilma

Enligt Svenska kennelklubben så finns det omkring 800 000 hundar i Sverige totalt.

En annan intressant uppgift som jag lyckades snoka rätt på var vilka hundar som ökat mest de senaste åren. Det rör sig då inte om de allra populäraste hundarna utan hundraserna som fått mest nyregistreringar procentuellt jämfört med året innan, och så vidare. Dessa uppgifter kommer från Agrias register:

1. Alpenländische dachsbracke

2. Kromfohrländer

3. Bostonterrier

4. Terrier brasileiro

5. Fransk bulldogg

Trenden är att valet av hund har blivit mer individualistiskt de senaste åren. I kombination med att det har blivit lättare att importera hundar från andra länder så gör mer annorlunda hundar entré i Sverige.

Det gällde även förra året då tre nya hundraser dykt upp. Det rörde sig då om

Tre nya raser registrerades i Svenska Kennelklubbens register under 2016; american hairless terrier, american toy fox terrier och épagneul picard. Totalt finns det 345 raser och rasvarianter i Sverige. Några av dem kommer vi att skriva om här. Välkommen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × ett =